Els seiyuu, el món del doblatge japonès.

Potser alguna vegada us heu demanat sobre els actors de doblatge japonesos, comunament coneguts com a seiyuus.

A què es dedica exactament un seiyuu?
Els seiyuus s'encarreguen de posar veu a sèries de televisió, programes de ràdio, videojocs, narracions diverses i animes. Generalment, el terme seiyuu s'acostuma a fer servir per designar l'actor de doblatge o de veu de les sèries d'anime.

Al Japó és on es fan prop del 60% de les sèries animades del món, per tant els seiyuus són imprescindibles i es dediquen a aquesta professió a jornada completa. Això propicia que al Japó hi hagi prop de 130 acadèmies/agències de seiyuus i cercatalents. 

A més de la seva feina com a actors de doblatge, molts seiyuus també formen part de diversos grups de música o participen en pel·lícules o sèries de televisió, sent moltes vegades el motiu pel qual els fans segueixen aquella sèrie. Quan a un seiyuu se li dóna un paper principal molt famós solen aparèixer admiradors de la seva feina per tot el món. 

A la imatge Hideo Ishikawa, conegut pels papers de Jushiro Ukitake (Bleach) i Itachi Uchiha (Naruto Shippuden)
Però, d'on prové el terme seiyuu? 
L'any 1925 va ser quan al Japó es començaren a fer animacions de veu dramatitzades a la ràdio. Tot començà amb 12 estudiants que s'especialitzaren en l'actuació de veu, convertint-se en els primers actors de veu del Japó i autodenominant-se com a seiyuus, que en aquells dies volia dir "actors de ràdio" (ラジオ役者 radio yakusha).

A partir d'aquell moment, la professió dels seiyuus va anar en augment. A finals de la dècada dels anys 70, els seiyuus començaren a presentar-se públicament, a treure discos i a convertir-se en ídols gràcies a l'aparició de les primeres revistes sobre anime. 

D'aquí en endavant, sobretot després dels anys 90 i actualment molt més gràcies a la gran informació que trobem a internet, els seiyuus s'han convertit en el que són avui en dia, actors preparats per a dur a terme aquesta feina i també ídols que posen veu als animes, amb una gran quantitat de fans arreu del món.

A la imatge Mamoru Miyano, conegut pels papers de Taichi Mashima (Chihayafuru) o Okabe (Steins;Gate)

Com es trien els seiyuus i quines altres feines poden fer?

Les relacions entre el seiyuu i la música, les pel·lícules o les companyies productores d'anime estan regulades per les empreses manager de seiyuus. Els seiyuus paguen uns diners a l'empresa a canvi que aquesta administri els seus negocis, compromisos i vendes promocionals. Cada agència s'especialitza en una àrea, així si l'actor en qüestió vol participar com a seiyuu a un anime, haurà de fer feina per a l'agència especialitzada. En anime les agències que destaquen són Arts Vision i I'm Eterprise

Un seiyuu pot dur a terme diverses feines: com a actor de doblatge, el seiyuu podrà posar veu a animes, doblar pel·lícules estrangeres al japonès o a videojocs. També avui en dia els seiyuu segueixen posant la seva veu a programes de ràdio i també en representacions de titelles, on s'acostuma a enregistrar la veu del seiyuu abans i moure la titella d'acord amb la veu.

Altra feina que els seiyuus poden dur a terme és la narració en anuncis de televisió i ràdio, moltes vegades en programes de ràdio sobre anime. Tornant al món de l'anime, les darreres tendències han fet que no sigui gens estrany que el seiyuu canti l'opening o l'ending de l'anime que protagonitza, així com projectes no animats com ara CD drames, CD de cançons inèdites... 

A la imatge Paku Romi, veu d'Edward Elric (FullMetal Alchemist) i de Toshiro Hitsugaya (Bleach). 

Com es pot convertir en seiyuu?

Hi ha diverses maneres per arribar a ser seiyuu: la primera és l'acadèmia de talents, on els seiyuus són formats per acadèmies de teatre o cadenes de televisió. Una altra manera és ser descobert quan encara ets un actor amateur a l'institut i anar entrant al món del doblatge gràcies a companyies de teatre juvenil. 

D'altra banda, s'ha donat el cas d'actors de teatre ja consolidats que s'han acabat convertint el seiyuus gràcies a la recomanació d'algun manager o per l'equip de producció d'un teatre. 

Les dues darreres maneres per convertir-se en seiyuu és estudiar a propòsit a una acadèmia de seiyuus, on els joves japonesos fanàtics de l'anime es poden matricular i estudiar durant uns quants anys per exercir aquesta professió. Tot i que són uns estudis que tenen molta demanda, cada any es graduen molts pocs seiyuus, cosa que vol dir que no és pas fàcil arribar a aconseguir l'objectiu. 

Finalment, pots entrar al món dels seiyuus per la porta gran si ja ets un idol, un actor famós de petit o un reporter d'èxit.

A la imatge Tomokazu Sugita, veu de Gintoki Sakata (Gintama) o Kensei Muguruma (Bleach).

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada